Denna sajt uppdateras inte längre.

Lars Molin

Fotot av Lasse är taget av Stig-Göran Nilsson

Lars Fredrik Molin, född 1942 i Järpen, Jämtland, där det numera finns en minnessten efter honom: en sten som antagligen hans far sprängde loss under tunnelbygget vid Järpströmmens kraftverk. Fadern var bergsprängarbas, modern hemmafru.
Han hade två bröder, en äldre och en yngre. Som tonåring drömde han om att bli ishockeyspelare med egen sportaffär och startade även ett ishockeylag i Edsele, vid Faxälven i Ångermanland, där familjen bodde under några år på femtiotalet: han var ordförande i klubben, lagledare, tränare och tillbringade, enligt ryktet, mer tid i utvisningsbåset än på isen.
Sedan drömde han om att bli flygare, men misslyckades i inträdesprovet. Han läste in en ingenjörsexamen per korrespondens, också en vägmästarexamen, och flyttade med hustru och två barn från Sollefteå till Gnesta utanför Södertälje, därefter till Östhammar. Han hade gift sig i permissionsuniformen från I 21, hade fått skriva till kungs eftersom han var för ung, 19 år. Det första barnet var redan på väg.
Några år senare, i Östhammar, var han den yngste vägmästare som räknats in, yngst av alla i laget, en fjunig sak på korta ben, med hornbågade glasögon, och för att lösa det problemet förklarade han frankt att han var införstådd med situationen men att han antog att de, för det första, ville ha högre lön och, för det andra, ville kunna ta semester när de så önskade. Det skulle han nog kunna ordna. Det är inte fel att säga att han satte sig i respekt.
Anders Sundelin, frilansjournalist och författare, delar ur Anders artikel; ”Det var en jävel, den där Molin.” som du hittar i sin helhet här

I Östhammar bodde Lars Molin mellan åren 1966 och 1978


2015 -NYSKRIVEN BIOGRAFI - LARS MOLIN MITT I BERÄTTELSEN
Gunilla Jensen arbetade i många år som dramaturg på SVT tillsammans med Lars Molin och blev en del i hans tv-familj. I sin personliga bok om den folkkäre författaren och regissören följer hon hans liv – från uppväxtåren med ett kringflackande liv på kraftverksbyggen i Norrland, via tv-debuten Badjävlar och succéer som släktkrönikan Tre kärlekar och skrönorna Saxofonhallicken och Potatishandlaren, ända fram till kronan på verket, mottagandet av det amerikanska Emmypriset. (Se mer under Litteratur i menyn till vänster och Boken om Lars Molin.)

Lars Molin i minne
Aftonbladet - Nyheter 1999-02-07
Extra - Lars Molin död, läs artikeln här.
Aftonbladet - 1999-02-08
"Pappas sista tid var lycklig" Läs mer här

Släktskap
Författaren och målaren Pelle Molin (1864-1896), var Lars Molins farfars bror.
Pelle Molinsällskapet
Pelle Molinsällskapet bildades sommaren 2007. Sällskapet bildades för att uppmärksamma Pelle Molins betydelse i den ångermanländska och den svenska kulturhistorien. Mer

Lars Molins anor
Anita Berglund/Pelle Molin Sällskapet har laddat upp en pdf på vår Facebooksgrupp. Den visar Lars Molins anor och är skapad av släktforskaren Thord Bylund.
Lasses farfars bror var Pelle Molin.
Har du information/berättelser eller minnen av Lars Molin skicka dem till